Virtuální stabilizace bezpečnostních sborů neexistujícím příplatkem

5. 06. 2020 9:39:41
Již několik let opakuji, že pokud to s personální stabilizací policie myslí někdo opravdu vážně, pak by se měl postarat především o motivaci všech stávajících policistů. Přesto s tím vláda nic nedělá.

V době pandemie, ostatně jako při každé krizi, se naše pozornost upírala především k lidem, kteří mají v popisu práce chránit naše životy a zdraví, zajistit bezpečnost, obranu a všechny základní funkce státu a každodenní potřeby, jak jsme na ně zvyklí v době míru a standardního chodu společnosti. Pro to, aby tyto funkce byly zajištěné, je právě v době relativního klidu nutné pečovat o všechny tyto složky, udržovat je v kondici a případně rozvíjet jejich připravenost na krize. I proto jsem se na začátku března obrátila na ministra vnitra Hamáčka s interpelací, v níž jsem se dotazovala, jak se mj. osvědčilo zavedení stabilizačního příplatku pro příslušníky bezpečnostních sborů a jak jsou ředitelé těchto sborů s jeho zavedením spokojení, protože je to právě policie, která dlouhá léta trpí personální nestabilitou. Celou interpelaci a odpověď vám doporučuji si přečíst. Není to totiž dlouhé čtení. Na některé otázky mi nebylo a vlastně ani nemohlo být odpovězeno, protože stabilizační příplatek dosud příslušníkům bezpečnostních sborů v působnosti Ministerstva vnitra jednoduše vyplácen nebyl. Nikdy.

Již několik let opakuji, že pokud to s personální stabilizací policie myslí někdo opravdu vážně, pak by se měl postarat především o motivaci všech stávajících policistů. Aby měli adekvátní ohodnocení a obecně dostatečně dobré podmínky pro výkon své náročné služby v ulicích našich měst. Za nejvhodnější cestu jsem vždy považovala a v minulosti i prosazovala zavedení stabilizačního příspěvku, na který by příslušníci měli za stanovených podmínek nárok vždy po určitém odslouženém období.

Čekala jsem, že vláda s tímto problémem něco udělá, ale nestalo se. Tak jsem se v roce 2017 rozhodla stabilizační příspěvek navrhnout do tehdy projednávané novely zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, a to namísto náborových příspěvků. U těch bylo od počátku jasné, že samy o sobě situaci nespasí a jsou jen přehlídkou předvolebního populismu tehdejšího ministra vnitra Chovance (mé argumenty a situaci jsem v minulosti shrnula v těchto příspěvcích na mém blogu: – Novela služebního zákona, aneb předvolební populismus ministra Chovance a Stabilizace bezpečnostních sborů v podání vlády je jen iluzorní).

Aby bylo jasno, neříkám, že motivace pro nábor, například formou finančních příspěvků, je špatně, ale větším problémem je z mého pohledu fakt, že téměř deset let nikdo neřešil otázku, jak stabilizovat a motivovat stávající, již vycvičené a zkušené policisty. Bylo do nich totiž investováno nemalé úsilí na jejich výcvik a zkušenosti jsou v mnoha případech nepřenositelné a pro policejní sbor, a tedy i pro zajištění naší bezpečnosti, velmi cenné. Co může být více motivační než právě spokojení policisté, dobře ohodnocení profesionálové?

Je zapotřebí si neustále připomínat, jak moc důležitá je kontinuita a stabilita. Přitom není žádnou novinkou, že dlouhodobě špatný personální stav, a to nejen u policie, není způsoben výhradně špatnou demografickou křivkou, jejíž nepříznivý vývoj se dal dlouhodobě předvídat, ale především odchody těch, kteří jsou demotivovaní, přepracovaní a celkově nespokojení, a proto hledají své další uplatnění jinde. Mnohdy úplně mimo veřejný sektor, kdy opouštějí službu státu, tedy službu ve prospěch nás všech. Jedná se o ztráty, které nelze lehce nahradit.

Současný podstav se jen v Praze pohybuje někde okolo 800 policistů. Číslo je to alarmující a dokresluje tragickou situaci a absenci vize a koncepčního řešení problémů, které, jak jsem již zmínila, nejsou žádným překvapením a byl čas se na ně připravit. Někdo by mohl namítnou, že koncepce a reformy existují a bude mít jistě pravdu, i když jen částečně. Ono se totiž nejedná o komplexní řešení, jakým byla poslední skutečná reforma policie s velkým „R“. Často se totiž jedná spíše o pseudo či anti koncepce, jako tomu je v případě Koncepce rozvoje Policie ČR, která je jen na papíře, ale realita je od ní diametrálně odlišná. Občas i pochybuji, zda ji někdo na Ministerstvu vnitra či policejním prezidiu od doby jejího schválení otevřel. O donekonečna slibované a stálé chybějící tzv. Bílé knize o bezpečnosti ani nemluvě.

Nejsem slepá a hluchá a věřte mi, že problémům policistů naslouchám. Nesedím odtržená od reality jen za kancelářským stolem nebo v poslanecké lavici. Osobně, a to i jako starostka Prahy 2, s nimi dnes a denně řeším různé otázky zlepšení bezpečnosti občanů, ale také to, co jim chybí pro lepší výkon jejich služby. Když pak ale dojde na kritiku a volání po nápravě na výboru pro bezpečnost, nezřídka vyznívá snaha o pomoc do prázdna. Tím nechci znevažovat práci poslaneckého výboru, ta je velmi potřebná, ale kde není u ministra a vlády vůle, tam není ani cesta.

Ponechme teď stranou, že je současná podoba stabilizačního příplatku nekvalitní a má své nedostatky. Ale podstatné je, proč není reálně vyplácen? Když jsem v minulém volebním období navrhovala zavedení stabilizačního příspěvku, měla jsem tolik slušnosti a odpovědnosti, že jsem svůj návrh předložila včetně vyjádření dopadů na státní rozpočet, protože bez peněz to v obraně a bezpečnosti prostě nejde. O to víc, když chcete někoho odměnit, stabilizovat, zhojit staré rány. A o to více v situaci, kdy se vládě nedaří, nebo snad ani nechce dařit, sejmout z beder policistů velké penzum práce v oblasti administrativy. Můj návrh bohužel tehdy neprošel.

Když však s podobným návrhem stabilizačního příspěvku, který je dnes již účinný, přišel v tomto volebním období ministr Hamáček, taková tabulka s vyjádřením finančních dopadů mu v návrhu chyběla. Nechápala jsem proč a také to nahlas kritizovala. Dnes už ale asi chápu proč. Už v té době totiž moc dobře věděl, že k vyplácení nedojde, protože na něj nezajistil prostředky. V tomto směru se tak s odstupem času potvrdilo tušení, že jeho návrh byl pouhý přílepek a vějička na déle sloužící policisty. Ale je to zároveň podraz na policisty, kteří doufali, že se už nebudou cítit před nováčky hloupě, když díky náborovému příspěvku berou skoro stejně peněz, jako oni.

Sečteno, podtrženo – stabilizační příplatek se stal pouhou virtuální hrou s důvěrou všech příslušníků bezpečnostních sborů. Zkušení, ale bohužel demotivovaní policisté si takové jednání rozhodně nezasloužili a nezaslouží, a tak stále hrozí, že nakonec odejdou... Za mě je tento přístup současného ministra vnitra a jím řízeného úřadu nejen hazard s tisíci mužů a žen v uniformě, s jejich důvěrou a zajištěním adekvátního životního standardu, ale také s naší bezpečností. Pokud se stabilizační příspěvek nezačne co nejdříve vyplácet, stát sice ušetří a díky narůstajícím odchodům mu v kase zůstane možná ještě více, ale bude to nicméně zásadní selhání v základní úloze, o kterou se má stát postarat, tedy zajištění bezpečnosti.

Autor: Jana Černochová | pátek 5.6.2020 9:39 | karma článku: 16.50 | přečteno: 669x

Další články blogera

Jana Černochová

Pane premiére, co Vám to zase nakukali?

Personální politika této vlády není rozhodně učebnicová. Je to patrné například na obsazování ministerských postů, na duálním ministrovi Havlíčkovi či orloji na ministerstvu zdravotnictví během největší pandemie naší doby.

8.8.2021 v 18:23 | Karma článku: 27.29 | Přečteno: 1061 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 32.66 | Přečteno: 531 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 8.52 | Přečteno: 290 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 42.71 | Přečteno: 2923 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.45 | Přečteno: 139 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 425 | Diskuse
Počet článků 44 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1268

Jana Černochová (1973) - poslankyně Parlamentu ČR, předsedkyně výboru pro obranu, členka výboru pro bezpečnost a hrdá starostka Prahy 2. Od roku 1997 je členkou ODS. Od roku 1998 působí v komunální politice a od roku 2010 v celostátní. V rámci své poslanecké práce se věnuje aktivitám zaměřeným na posilování obranyschopnosti České republiky, modernizaci české armády a zajištění kvalitních podmínek služby vojáků z povolání, vojáků v aktivní záloze a příslušníků bezpečnostních sborů. Věnuje se také projektům na podporu péče o válečné veterány, připomínání osudů národních hrdinů a vojenských tradic. Mezi její záliby patří potápění, sportovní střelba, běh, literatura a historie. Jejími celoživotními vzory jsou Ronald Reagan, Margaret Thatcherová či Alois Rašín.  

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...