Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stalo se před patnácti lety

Když se v srpnu roku 2002 hnala velká voda na Prahu a pohled z vyšehradské skály připomínal scénu z hororu, limnigraf, neboli měřič hladiny vody ve Vltavě, pod touto hladinou neúprosně mizel, nikdo nemohl tušit, jak to dopadne.

Povodně nakonec u nás na Praze 2 nezpůsobily tak velké škody, jako třeba v Chuchli nebo Karlíně. Nebezpečí tu ale hrozilo velké – chyběly jen 2 cm, aby celá Výtoň skončila pod vodou.

Do boje s vodním živlem se tehdy zapojili všichni, kdo mohli. V pohotovosti bylo celé vedení městské části, na radnici jsme i přespávali. Hlídkovali jsme kolem Botiče, preventivně evakuovali Podskalí. A kolem náplavky na Rašínově nábřeží vyrostla hráz z pytlů s pískem. I díky tomu se do obytných domů nedostala voda a zasažena byla „jen“ Podskalská celnice, protože leží pod úrovní Vltavy. Prognózy o vylití Vltavy v oblasti zmapované stoleté vody, která sahá hluboko do ústí Botiče, se naštěstí nenaplnily. K velkému překvapení odborníků voda „vzala faleš“ a vylila se na protějším smíchovském břehu.

Byla to naše první velká zkušenost s tak velkou přírodní pohromou a myslím, že jsme situaci zvládli výborně. I přesto, že většina zaměstnanců byla na dovolených a mnohé členy povodňového štábu jsme museli nahradit lidmi, kteří na krizovou situaci nebyli připraveni. Tehdy se vyplatila i trocha zdravé improvizace. A všichni odvedli pořádný kus práce. Velký dík patří i všem složkách integrovaného záchranného systému, které velmi profesionálně pomáhaly a hlavně zachraňovaly. Zkušenost z velké vody v roce 2002 se nám všem pak zúročila při menších povodních, kdy už jsme měli případná rizika dopředu „vychytaná“…

Na co ale vzpomínám opravdu ráda, je obrovská vlna solidarity, která zaplavila celou Prahu. Hned při první výzvě magistrátu se nám na radnici hlásili dobrovolníci, a to i mimopražští. Pomáhali, kde bylo třeba, například s těmi pytli písku na Výtoni. A také nám na radnici nosili materiální pomoc, což ocenili hlavně lidé evakuovaní 12. srpna z Podskalí do školy Na Smetance.

Hned po povodních jsme na radnici uspořádali veřejnou sbírku pro Velkou Chuchli, vybralo se kolem 40 tisíc korun! Krom toho jsme se v našem zastupitelstvu rozhodli vyčlenit z fondu rezerv 20 milionů korun pro nejvíce postižené části Prahy 16, jako byla právě Velká Chuchle, ale také Radotín, Zbraslav a Lipence.

Půlkulaté, patnáctileté výročí velké povodně, která i pro mě, coby komunální političku a tehdy místostarostku naší krásné městské části, byla "zkouškou ohněm", ve mně vyvolává velmi silné vzpomínky. Uvědomuji si, že jsme tehdy na jedné straně měli štěstí, ale na druhé straně zde byla celá řada lidí, kteří měli i odvahu, odhodlání a dobré srdce. A tyto faktory byly tím nejdůležitějším, co zabralo. Byť jsme v této situaci nabyli všichni velké zkušenosti, byla bych velmi ráda, kdybychom je už nikdy nemuseli znovu využít. Chtěla bych ještě jednou poděkovat všem, kteří tehdy odvážně přidali ruku k dílu...

Autor: Jana Černochová | úterý 15.8.2017 9:58 | karma článku: 15,32 | přečteno: 489x
  • Další články autora

Jana Černochová

Pane premiére, co Vám to zase nakukali?

Personální politika této vlády není rozhodně učebnicová. Je to patrné například na obsazování ministerských postů, na duálním ministrovi Havlíčkovi či orloji na ministerstvu zdravotnictví během největší pandemie naší doby.

8.8.2021 v 18:23 | Karma: 27,29 | Přečteno: 1061x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jana Černochová

Na hon už jen s luky a šípy aneb bezolovnatá evropská fobie

Včera byl na stránkách Evropské agentury pro chemické látky (ECHA) zveřejněn očekávaný a zcela bizarní návrh na plošný zákaz používání olova ve střelivu, nevyjímaje lov, sportovní střelbu i používání olova v rámci rybolovu.

4.2.2021 v 15:30 | Karma: 35,94 | Přečteno: 1397x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jana Černochová

S olovem do deště nelez, aneb další arogance Evropské komise

EP v tomto týdnu projednával námitku proti úpravě nařízení REACH Evropské komise, které nově zakazuje držení olověných nábojů v okolí jakýchkoli přírodních vodních ploch. Co si pod přírodní vodní plochou představit?

28.11.2020 v 10:02 | Karma: 36,57 | Přečteno: 1559x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jana Černochová

Virtuální stabilizace bezpečnostních sborů neexistujícím příplatkem

Již několik let opakuji, že pokud to s personální stabilizací policie myslí někdo opravdu vážně, pak by se měl postarat především o motivaci všech stávajících policistů. Přesto s tím vláda nic nedělá.

5.6.2020 v 9:39 | Karma: 16,50 | Přečteno: 669x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jana Černochová

Otevřený dopis předsedovi vlády ve věci znovuotevření kostelů a synagog

Poslankyně Parlamentu ČR Jana Černochová apeluje otevřeným dopisem na premiéra A. Babiše, aby vláda přehodnotila plán rozvolňování opatření kvůli pandemii koronaviru ve vztahu k potřebám věřících.

15.4.2020 v 17:11 | Karma: 28,76 | Přečteno: 1545x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1268x
Jana Černochová (1973) - poslankyně Parlamentu ČR, předsedkyně výboru pro obranu, členka výboru pro bezpečnost a hrdá starostka Prahy 2. Od roku 1997 je členkou ODS. Od roku 1998 působí v komunální politice a od roku 2010 v celostátní. V rámci své poslanecké práce se věnuje aktivitám zaměřeným na posilování obranyschopnosti České republiky, modernizaci české armády a zajištění kvalitních podmínek služby vojáků z povolání, vojáků v aktivní záloze a příslušníků bezpečnostních sborů. Věnuje se také projektům na podporu péče o válečné veterány, připomínání osudů národních hrdinů a vojenských tradic. Mezi její záliby patří potápění, sportovní střelba, běh, literatura a historie. Jejími celoživotními vzory jsou Ronald Reagan, Margaret Thatcherová či Alois Rašín.  

Seznam rubrik