Generálka na ministerské fasádě

4. 05. 2017 9:46:11
Minulé pondělí schválila vláda jmenování čtyř vojáků do generálských hodností. Mezi nimi i první ženu – plukovnici Lenku Šmerdovou.

Ministr obrany Martin Stropnický poté vítězoslavně zašvitořil na Twitteru: „Vláda schválila na můj návrh jmenování 1. generálky v historii ČR – plk. Lenky Šmerdové. Díky jejímu úspěšnému vedení náborů řady Armády České republiky rozšířily tisíce nováčků.“

Sarkasticky by jeden mohl poznamenat, že alespoň něčím se pan ministr zapíše do dějin českého vojenství, když i přes veškerou podporu a růst rozpočtu není schopen smysluplně peníze vydávat a armádu modernizovat. Loni totiž výdaje na obranu klesly na 0,97 % HDP a investice se propadly k pěti procentům. Jen doufám, že navenek líbivý krok jmenování první ženy do sboru generálů neslouží jako zástěrka pro jeho neschopnost vést resort obrany.

Jako žena dobře vím, jak složité je prosadit se v mužském světě. Vím, že ženy musejí často obětovat víc než muži, aby dosáhly srovnatelné pozice. Na druhou stranu odmítám kvóty všeho druhu a sociální inženýrství obecně. Násilné vnucování rovnoprávnosti nepovede k ničemu dobrému a snadno se může vymknout z rukou, jak ukazuje třeba bizarní zvolení Saúdské Arábie do komise OSN pro práva žen. Prioritou státu proto musí být místo kvót vytváření podmínek pro to, aby ženy i muži měli stejné šance při uplatnění. Stát musí vytvořit rámec a dát lidem svobodu, aby se mohli rozhodovat.

Jedním z důvodů pro jmenování plukovnice Šmerdové do generálské hodnosti je vysoké procento žen v uniformě v České republice. Škoda, že si pan ministr obrany občas neprojde web Army.cz, je tam mnoho zajímavých dat, třeba Kvantitativní genderová analýza k 1. lednu 2017. Zjistil by, že k 1. lednu letošního roku kleslo zastoupení žen v uniformě z loňských 13,08 procenta na 12,73 procenta. Dozvěděl by se, že v letech 2005 až 2017, tedy za 12 let profesionální armády, se počet žen v uniformě zvýšil o půl procenta. Důvod k radosti? Nikoli, důkaz, že ministerstvo dlouhodobě selhává ve vytváření podmínek pro službu žen. Mimochodem, jejich podíl na celkovém náboru činil loni přibližně čtyři procenta.

Co se týče žen ve vysokých hodnostech, je situace také tristní. Ve funkcích velitelek a zástupkyň velitelů je celkem pět (v praporčickém sboru je situace lepší, ale z něj se generálky obvykle nerekrutují). Plukovnic je 0,1 procenta ze všech plukovníků, podplukovnic 2,4 procenta a majorek 6 procent. Přitom vysokoškolské vzdělání, které je předpokladem důstojnické hodnosti, má 35 procent žen oproti 21 procent mužů.

Je to bída a obávám se, že jmenování první generálky, která je navíc po více než 10 let odpovědná za nábor, a tedy i za tento stav, to nezlepší. Přitom vzhledem k negativnímu demografickému vývoji nebude armáda bez žen doplnitelná – odhadem by jich mělo být minimálně 20 procent.

Jsem přesvědčena, že jmenování generálky je jen prázdné gesto. Proč? Dosud jsem nikdy neslyšela pana ministra mluvit o tom, jak pracuje na zvýšení počtu žen v armádě, jaké má plány, jaké konkrétní kroky činí nad rámec resortních školek, které vznikly za ministra obrany Picka a které umožňují ženám co nejdříve po mateřské pokračovat v kariéře, což je klíčové.

Mrzí mne, že se k ministrovu nápadu na jmenování generálky nikde nevyjádřil náčelník generálního štábu. Z informací, které mám, nabývám dojmu, že armáda z tohoto kroku moc nadšena není. Respekt armády je přitom klíčový, pokud má generálka něco prosazovat. Ostatně už její zařazení do funkce poradce náčelníka generálního štábu je spíše degradací a vlastně ukazuje, že se s paní plukovnicí moc nepočítá. Byť bude asi snaha ji zanedlouho nějakou generálskou pozici vytvořit či ji někam umístit, vhodná doba byla promarněna.

A konečně, z kolika připravených vojákyň byla vybírána, jak se dlouhodobě v systému kariér pracovalo na tom, aby byly ona a další vhodné adeptky připraveny? Vzhledem k tomu, že si narychlo dodělává pro generála povinný kurz generálního štábu, že se objevují informace o tom, že neplní jazykový standard, že nikdy neprošla žádnou velitelskou funkcí, obávám se, že pan ministr napáchá opět více škod než užitku. Ale fasáda bude asi vypadat pro leckoho pěkně.

Tento text byl publikován 2. května 2017 v časopise Týden. Na svém blogu jej přetiskuji se souhlasem redakce.

Autor: Jana Černochová | čtvrtek 4.5.2017 9:46 | karma článku: 18.03 | přečteno: 900x

Další články blogera

Jana Černochová

Pane premiére, co Vám to zase nakukali?

Personální politika této vlády není rozhodně učebnicová. Je to patrné například na obsazování ministerských postů, na duálním ministrovi Havlíčkovi či orloji na ministerstvu zdravotnictví během největší pandemie naší doby.

8.8.2021 v 18:23 | Karma článku: 27.29 | Přečteno: 1061 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 89 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 12.77 | Přečteno: 180 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.44 | Přečteno: 590 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 44 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1268

Jana Černochová (1973) - poslankyně Parlamentu ČR, předsedkyně výboru pro obranu, členka výboru pro bezpečnost a hrdá starostka Prahy 2. Od roku 1997 je členkou ODS. Od roku 1998 působí v komunální politice a od roku 2010 v celostátní. V rámci své poslanecké práce se věnuje aktivitám zaměřeným na posilování obranyschopnosti České republiky, modernizaci české armády a zajištění kvalitních podmínek služby vojáků z povolání, vojáků v aktivní záloze a příslušníků bezpečnostních sborů. Věnuje se také projektům na podporu péče o válečné veterány, připomínání osudů národních hrdinů a vojenských tradic. Mezi její záliby patří potápění, sportovní střelba, běh, literatura a historie. Jejími celoživotními vzory jsou Ronald Reagan, Margaret Thatcherová či Alois Rašín.  

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...