Jana Černochová

Premiér mohl být za hvězdu, splyne ovšem s šedí

Dnes začal summit Severoatlantické aliance v Newportu ve Walesu, od kterého se očekávají zásadní rozhodnutí, týkající se zajištění bezpečnosti teritoria NATO před hrozbami z jihu i z východu. Poslední summit aliance, který byl podobně označován za přelomový, byl ten pražský před 12 lety. Vzešlo z něj mnohé, ale řada návrhů se posléze rozpustila ve snižování výdajů na obranu v době ekonomické krize.

4.9.2014 v 22:01 | Karma článku: 15.67 | Přečteno: 912 | Diskuse

Jana Černochová

Jen u šátku to neskončí

Následující text vychází z mého článku, který vyšel v Lidových novinách 28. srpna 2014 na straně 11. Týká se rozhodnutí ombudsmanky Anny Šabatové o diskriminaci dívek kvůli zákazu nošení šátku při vyučování. Toto rozhodnutí považuji za důležité, protože se nemusí jednat o ojedinělou kauzu, ale spíše o začátek problémů, na které nejsme zcela připraveni.

29.8.2014 v 0:01 | Karma článku: 42.91 | Přečteno: 5632 | Diskuse

Jana Černochová

Nemáme, nedáme, a když už, tak jen na oko

Před několika týdny jsem položila celkem jednoduché otázky předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi týkající se krize na Ukrajině, možného ohrožení České republiky a především reakce vlády na současnou situaci. Obdržela jsem téměř tří a půl stránkový dopis plný úřednického ptydepe, o který se ráda s vámi podělím. Jestli takto představitelé vlády promlouvají ke spojencům, vůbec bych se nedivila, pokud by z toho byli tumpachoví. Obrázek si učiňte sami (premiérův dopis je zde), já se omezím jen na několik poznámek.

18.8.2014 v 8:00 | Karma článku: 10.41 | Přečteno: 526 | Diskuse

Jana Černochová

Čestné občanství, malost a demokracie

Minulý týden rozvířila letní mediální hladiny informace o tom, že rada Prahy 2 odmítla udělení čestného občanství Františku Krieglovi sedmi hlasy proti jednomu. Poměrně jasný názor vrcholného tělesa městské části může být ještě zvrácen hlasováním zastupitelstva. Byla jsem jednou z těch, která nepodpořila návrh na udělení čestného občanství panu Krieglovi. Byť si jej za jeho postoje v roce 1968 i po něm velice vážím a nikterak nezpochybňuji jeho zásluhy na pádu komunismu, přesto doufám, že zastupitelstvo potvrdí názor rady.

12.8.2014 v 21:35 | Karma článku: 20.47 | Přečteno: 1517 | Diskuse
Počet článků 44 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1268

Jana Černochová (1973) - poslankyně Parlamentu ČR, předsedkyně výboru pro obranu, členka výboru pro bezpečnost a hrdá starostka Prahy 2. Od roku 1997 je členkou ODS. Od roku 1998 působí v komunální politice a od roku 2010 v celostátní. V rámci své poslanecké práce se věnuje aktivitám zaměřeným na posilování obranyschopnosti České republiky, modernizaci české armády a zajištění kvalitních podmínek služby vojáků z povolání, vojáků v aktivní záloze a příslušníků bezpečnostních sborů. Věnuje se také projektům na podporu péče o válečné veterány, připomínání osudů národních hrdinů a vojenských tradic. Mezi její záliby patří potápění, sportovní střelba, běh, literatura a historie. Jejími celoživotními vzory jsou Ronald Reagan, Margaret Thatcherová či Alois Rašín.