Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V12í47t 21K88n18a58p35e82k

8. 5. 2016 9:16

Za 17 let co jsem v armádě jsem tak špatný stav ještě nezažil. U útvarů chybí celé generace důstojnického sboru. Mezi mnou a mým nadřízeným je 15 let rozdíl. Nástupce za mě je o 15 let mladší. Díky velice inteligentí personální politice chybí poručíci, naporučíci a kapitáni. Vše to začlo propuštěním v době krize 2009. AČR ztratila jedinou jistotu, kterou nabízela a to dlouhodobou práci. Již při rekrutech je lidem sdělováno že AČR již není práce na celý ale tak maximálně 10 let. Krásným příkladem je neschopnost sehnat odbornosti IT. Jednoduchým výpočtem se zjistilo že i když je doba rozhodná 7 let (normálně je 4-5 let) u těchto specialistů tak nejsou schopni ani obsáhnout kurzy, které by měli naplňovat pro svoji funkci. Je tak velice úsměvné, že kapitán na funkci logisty bere tabulkově stejný plat jako kapitán na funkci správce systému i přesto, že ke své funkci nepotřebuje vyšší specializaci a například prověrku na stupeň utajení "T". Tudíž vyšší nároky za stejný plat což je samozřejmě pro spoustu lidí demotivující. Dalším velice motivujícím přínosem je nucené odchody do Prahy. Z útvaru Vás sice posunou o jednu hodnost výše a posunou do Prahy ale s tím že rozdíl v platu je např 5000 hrubého nicméně již nikdo neřekne že jen za ubytovnu a dojíždění po Praze těch 5000 utratíte. Takže výsledkem je že nemáte rodinu bydlíte na ubytovně a finančně jste na tom stejně. Jen ty nároky jsou opět vyšší. Bohužel jsme se dostali do stavu, kdy armáda si již svých lidí ani neváží a to je důsledek proč každý rok odchází 600-1200 vojáků.

0 0
možnosti

Zajímavý příspěvek, ovšem doporučil bych ještě se podívat jaký podíl tvoří v naší armádě generálové a zda je tento počet odpovídající poměrům v jiných armádách.

Stejný problém bude asi v poměru tzv. štábních důstojníků vůči výkonným složkám armády. Nevím zda je možno tyto údaje někde dohledat.

1 0
možnosti
Foto

Jani, myslím, že je to pěkně shrnuto. Navíc nesmíme zapomínat na to, že oblast bezpečnosti státu byla hodně dlouho podceňována. Takovým tím klasickým nám se nic nestane. Každopádně za mě karma

1 0
možnosti
Foto

Tam, kde není reálná snaha problém řešit, se lakuje na růžovo. Klasika. Jinak karma.

1 0
možnosti

Domnívám se, že ta miliarda nemá představovat pouze náklady na platy. Ti vojáci přinášejí ještě další náklady.

VA Vyškov pořádala důstojnické kurzy. Je tedy zvláštní, že dnes přijímá důstojníky pouze z UNOB.

Mnoho vysokoškoláků nastupuje na základní funkce záměrně. Otázka ale je, zda někteří nedostali špatné informace při náboru (např. že budou na základě vzdělání rychle povýšeni). Podobně nastoupilo v minulosti do AČR mnoho vojáků s informací, že není problém změnit během služby útvar. Výsledkem je, že dnes slouží např. u 4.brn (tedy v Čechách) vojáci z Moravy, kteří se roky neúspěšně snaží dostat k nějakému moravskému útvaru (a naopak).

0 0
možnosti

No, hlavně paní poslankyně za ODS nezapomeňte na to, jak s penězi hospodařili Vaši ministři - Langr, Vondra, duo Topolánek-Dalík, Julínek, Jurásková,......

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS