Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Drancování surovinových rezerv státu je chyba

Bezpečnostní rada státu má v pondělí 9. prosince 2019 jednat o prodeji tzv. základních kovů ze státních hmotných rezerv. Tento nepromyšlený krok považuji za „drancování za bílého dne“.

Jsem přesvědčena, že cílem není lépe zajistit bezpečnost České republiky a jejích občanů, ale zalátat díru ve státním rozpočtu. Níže se pokusím vysvětlit, proč je postup Ministerstva průmyslu a vlády zcela špatný.

Bezpečnostní strategie ČR z roku 2015 uvádí v článku 14 „Strategické zájmy“: „…zajisˇteˇni´ energeticke´, surovinove´ a potravinove´ bezpecˇnosti CˇR a adekva´tni´ u´rovneˇ strategicky´ch rezerv…“  Podobné formulace či odkazy se dají nalézt i v jiných materiálech, například ve Strategii vyzbrojování a podpory rozvoje obranného průmyslu České republiky do roku 2025.

Opakovaně říkám, že obrana je základním úkolem státu. Obrana České republiky a jejích občanů přitom není jen dobře vyzbrojená a vycvičená armáda, ale je to i příprava na krize různé intenzity, kdy například nebude možné zajistit dodávky potravin, pohonných hmot, polotovarů a surovin. Proto jsou suroviny zařazeny mezi strategické zájmy státu. Ostatně nejde o nic neobvyklého. Stačí se podívat například na Čínu a její drancování Afriky právě za účelem zajištění si surovinové bezpečnosti, respektive nezávislosti.

Náš dlouhodobý problém je, že jsme si uvykli představě věčného míru. Byť si to nikdy nahlas nepřiznáme, chováme se tak. Téměř veškeré akvizice moderní techniky jsou dostatečné pro mírovou armádu, ale už nikoli pro úhradu jakýchkoli ztrát, ať už jsou to například nehody či případné bojové ztráty.

To se netýká pouze komplexních zbraňových systémů, jako jsou například kolová vozidla Pandur (vzpomeňme, jak dlouho chyběly havarované Pandury u útvaru, namísto toho, aby se vytáhly ze skladu jiné) nebo budoucí nová bojová vozidla pěchoty, ale i ručních zbraní. O přezbrojení armády na novou útočnou pušku Bren bylo rozhodnuto před více než deseti lety, ale doposud není přezbrojena ani celá armáda čítající přes dvě desítky tisíc vojáků, natož aby se začaly tvořit skladové zásoby.

Často hovoříme o schopnostech domácího obranného průmyslu při zajišťování krizových dodávek techniky v případě vyšších krizových stavů. Ale k čemu nám budou výrobní linky, když nebudeme mít základní suroviny a polotovary, ze kterých by se dala technika pro ozbrojené síly a bezpečnostní sbory vyrábět?

Když jsem poslouchala, co říkal ministr průmyslu Havlíček v médiích, nevěřila jsem svým uším. Působilo to, jako kdyby mu někdo řekl: „Sežeň pár miliard.“ A když se zeptal kde, dotyčný mu odvětil: „Provětrej sklady.“ Držení skladových zásob je totiž ve světě, kde jsme si navykli na systém just-in-time, vnímáno jako zbytečnost a jako neefektivní záležitost. Ano, to se možná týká civilního světa, ale nikdy se to nemůže týkat státu. Jeho zájmem musí naopak být pořizovat zásoby pro chvíle, kdy na trhu nebudou dostupné.

Jistě, můžete si říct, že Černochová tomu nerozumí. Pak se ovšem zeptám, proč má vztyčený prst Ministerstvo obrany, respektive Armáda ČR? Nesouhlas tohoto ministerstva, respektive armády by měl být roven vetu. A za druhé, z jaké strategie, koncepce, analýzy vychází nápad rozprodat suroviny státu? Z žádné. Jsem přesvědčena, že jediným důvodem je sanace státního rozpočtu.

Očekávala bych nějakou analýzu, koncepční a zodpovědný přístup k této problematice. Namísto toho se chce ministr průmyslu podílet na drancování rezerv tohoto státu. Ostatně je to podobný způsob, jakým byly vydrancovány v posledních pěti letech rezervy například Lesů ČR nebo Vojenských lesů a statků. A tyto rezervy nyní chybí v boji s kůrovcem.

Je zapotřebí rezervy státu zvyšovat. Svět není natolik bezpečný, jak se nám může zdát zde, v srdci Evropy. Nevolám po vytváření zásob všeho, ale po koncepčním přístupu. A do něj musí být zahrnut i soukromý sektor. Stát vše nezvládne. Znovu bychom se měli vrátit k systému, který fungoval například za 1. republiky, kdy stát přenášel břímě držení surovin, polotovarů, výrobních linek a personálu na dodavatele pro něj strategických produktů. Škody, které společnostem uvalením tohoto břímě vznikaly jim samozřejmě podle nějakého klíče hradil.

Je nutné panu Havlíčkovi a dalším neustále připomínat, že nežijeme život pouze teď, že je nějaká budoucnost, na kterou musíme odpovědně Českou republiku připravovat. Proto doufám, že členové bezpečnostní rady rozhodnou o zastavení drancování státních rezerv, dokud nebude zcela jasná strategie přístupu státu k materiálnímu zajištění v době krizí.

Autor: Jana Černochová | neděle 8.12.2019 15:00 | karma článku: 27,63 | přečteno: 696x
  • Další články autora

Jana Černochová

Pane premiére, co Vám to zase nakukali?

Personální politika této vlády není rozhodně učebnicová. Je to patrné například na obsazování ministerských postů, na duálním ministrovi Havlíčkovi či orloji na ministerstvu zdravotnictví během největší pandemie naší doby.

8.8.2021 v 18:23 | Karma: 27,29 | Přečteno: 1061x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jana Černochová

Na hon už jen s luky a šípy aneb bezolovnatá evropská fobie

Včera byl na stránkách Evropské agentury pro chemické látky (ECHA) zveřejněn očekávaný a zcela bizarní návrh na plošný zákaz používání olova ve střelivu, nevyjímaje lov, sportovní střelbu i používání olova v rámci rybolovu.

4.2.2021 v 15:30 | Karma: 35,94 | Přečteno: 1397x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jana Černochová

S olovem do deště nelez, aneb další arogance Evropské komise

EP v tomto týdnu projednával námitku proti úpravě nařízení REACH Evropské komise, které nově zakazuje držení olověných nábojů v okolí jakýchkoli přírodních vodních ploch. Co si pod přírodní vodní plochou představit?

28.11.2020 v 10:02 | Karma: 36,57 | Přečteno: 1559x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jana Černochová

Virtuální stabilizace bezpečnostních sborů neexistujícím příplatkem

Již několik let opakuji, že pokud to s personální stabilizací policie myslí někdo opravdu vážně, pak by se měl postarat především o motivaci všech stávajících policistů. Přesto s tím vláda nic nedělá.

5.6.2020 v 9:39 | Karma: 16,50 | Přečteno: 669x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jana Černochová

Otevřený dopis předsedovi vlády ve věci znovuotevření kostelů a synagog

Poslankyně Parlamentu ČR Jana Černochová apeluje otevřeným dopisem na premiéra A. Babiše, aby vláda přehodnotila plán rozvolňování opatření kvůli pandemii koronaviru ve vztahu k potřebám věřících.

15.4.2020 v 17:11 | Karma: 28,76 | Přečteno: 1545x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1268x
Jana Černochová (1973) - poslankyně Parlamentu ČR, předsedkyně výboru pro obranu, členka výboru pro bezpečnost a hrdá starostka Prahy 2. Od roku 1997 je členkou ODS. Od roku 1998 působí v komunální politice a od roku 2010 v celostátní. V rámci své poslanecké práce se věnuje aktivitám zaměřeným na posilování obranyschopnosti České republiky, modernizaci české armády a zajištění kvalitních podmínek služby vojáků z povolání, vojáků v aktivní záloze a příslušníků bezpečnostních sborů. Věnuje se také projektům na podporu péče o válečné veterány, připomínání osudů národních hrdinů a vojenských tradic. Mezi její záliby patří potápění, sportovní střelba, běh, literatura a historie. Jejími celoživotními vzory jsou Ronald Reagan, Margaret Thatcherová či Alois Rašín.  

Seznam rubrik