Rodina je základ firmy!

Ještě pár dnů a vicepremiér Andrej Babiš by měl předstoupit před Sněmovnu a povyprávět o nejlepším nápadu, který kdy dostal ve frontě na krmení koz v ZOO, tedy o Čapím hnízdě.

O tom skromném vesnickém stavení, které mu nikdy nepatřilo, ale hezky se tam bydlí. Andrej Babiš si nechal týden na rozmyšlenou, kdo vlastně byl před více než osmi lety oním tajemným investorem s akciemi na majitele.

Připomíná to jiný skandálek, s bytem jednoho mladého politika ČSSD. Také si tehdy kdekdo lámal hlavu, kdo mu vlastně půjčil, zda strýc či někdo jiný a zda mu vůbec někdo půjčil. Moc se těším na to, až se dozvím, kdo v kritických letech stál za Čapím hnízdem, kdo na něj inkasoval mimo jiné 50 milionů korun z evropských fondů, a jsem zvědava, zda vicepremiér poslance přesvědčí o tom, že on, ani jeho impérium s tím neměli nic společného. Bude to těžké. Zkouším zafušovat do řemesla scénáristům a představím vám fiktivní příběh, který se může ve středu ve Sněmovně odehrát třeba takto:

Předsedající: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 43. schůzi, která má na programu jediný bod – Kauzu Čapí hnízdo… Vidím řadu přihlášených, jako první je místopředseda vlády ČR a ministr financí Andrej Babiš.

Místopředseda vlády ČR a ministr financí Andrej Babiš: Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, zvažoval jsem, jestli mám být prvním řečníkem. Ale pak jsem si povedal, prečo nie, veď som tu šéf. Netýká se mě to, ale nějak musím čelit těm, kteří mě chtějí vystrnadit z politiky, protože se mě bojí, protože jsem chyba v systému. Ano, bojí. Pan Kalousek se tomu směje, pan Kalousek, který má na hlave másla více, než je ve všech mých mlékárnách. A mně je to jedno. On ať se směje, všeci vědí, co je to za čápa… ehm… ptáka, i s tým modrým vtáčikom Fialou.

(smích)

Místopředseda vlády ČR a ministr financí Andrej Babiš: Ale k oné pseudokauze, k tomu Čapímu hnízdu, farmě, kterou mám moc rád, stejně jako moju ženu Moniku, která není vlastně skutečně moje žena. Ale to je jedno. Sobotku jsem do...... a Plíškův návh na střet zájmů neprošel, tak sa preca nemusím sobášiť. Dobre tak, ještě by som musel na sobáš pozvat volakých kmotrov, ktorým dlužím vreckovné a bylo by to v médiách, samé selfíčko so mnou. To by Monika ako nevěsta nechtěla, věřte mi. Vše je krystalicky čisté, vše, nemám, co skrývat. Po 25 let buduji tento stát. Ano, pomáhám, aby sme sa postavili na nohy, žádné karusely a tajné akcie, aby sme byli jako Německo, Chorvatsko, jako Francie. Aby nám všetkým bylo dobre. Nekradnu, jako všeci tuná, nelžu, jako Kalousek. A přesto mě tady za nějakých pitomých 50 mega taháte bahnem?

Předsedající: Omlouvám se, pane ministře. Prosím členy KDU-ČSL, aby přestali rozdávat čapí kraslice. Je to nevhodné, rušivé a hlavně pohanské…Dobržujte kázeň a důstojnost této Poslanecké sněmovny.

Místopředseda vlády ČR a ministr financí Andrej Babiš:   Děkuji, pane HamáčekKaždý tady máme rodinu a chceme pro ní všechno nejlepší jenom, že? A i já, já chci nejlepší pro stát, pro rodinu a pro Agrofert. A vždycky jsem chtěl, i když jsem musel jako občan strpět jak všetci chudnú, aby pár ktorí si v politike nakradli, se měli dobře, rozhodl jsem se to změnit a jít vám ukázat, že já som nezabudol, ako som musel před pánkami panáčkovat a terazky to všetkým vrátim, slubujem, i když tím trpí rodina. Ano. Posmíváte se? Vždyť bych mohl sedět na Čapím hnízdě a nikdo by na mě nemohl, mohl bych trávit čas s dětmi, s Mončou, na golfu, na dovolence. Ale nemůžu, protože potrebujetě všeci zachranit!!!

(Frenetický potlesk z lavic poslanců za Hnutí ANO, ministři vlády za stejné hnutí vstávají z vládních lavic a provolávají "vivat" ve stoje.)

Dlho som na sebe nechal útočit, povedal som, že investora znám a že nechcel byť známy. Stačí! Ale ne, vy mi něvěříte a stále chcete vědět pravdu. A měli byste mi věřit, pretože nie som zloděj, jako mnohí. Ta rozprávka je pri tom tak jednoduchá. Já nikdy Čapí hnízdo nevlastnil, já jen pomohl realizovat sny rodinných příslušníků. Monča, má skoro žena, je skvelá návrhářka interierov. Opravdu skvela, lubím ta, moja zlatá. A jednou za mnou přišla, že by se chtěla realizovat. To bylo krátce poté, kdy sem dostal ten geniální nápad v ZOO na postavení kozí farmy. A že nejenom ona by se chcela realizovat, protože není sobec, ale i jej brat Herodes. Znáte jej, naše děti velmi lúbí. A pribrali k tomu i moju dceru z prvního manželství Adrianu, moja krev.

A tak jsem jim pomohol, prečo bych to neurobil? Já nikdy Čapí hnízdo nevlastnil, pouze jsem jim pomohol ziskať peniaze na jejich životní sen, dal jim je, stejně jako Evropská únia. Čo je na tom špatného? Nič, oni splňovali podmienky, taký malý podnik... A čo viac, ja už tehdy plnil programové prohlášení této vlády – rodina na prvom miestě, prečo tá nedůvěra pán Bělobrádek?!

Ale potom prišel Nečas a Kalousek a ekonomiku priškrtili tak, že sny sice existovaly, ale ludia byli ochotni utrácet stále menej peněz.  Až nakonec som musel Čapí hniezdo převzít, oddlužit, abych kozy zachránil. Vždyť ja zachranil aj ty miliony z Evropskej únie pro dobro všetkých. Nie ako ty jiní, ktorí je len rozkradli.

Hoďtě kamenom vy, ktorí jste bez viny a budete mi vyčítat, že jsem pomohl v podnikání vlastní rodině a vyvolávat deštrúkcju této vlády, odporné! Ja mám svedomie čisté. Veď som taký Jánošík 21. storočia...... Nečas dal svojej milence „iba“ funkci, takže si koledoval o průser, já dal Monče „projekt“, protože, Boha jeho, nesnáším, když jí kabelky kupuje někdo jiný. Kdo z vás by to pro svoje blízké neurobil, ha?

P. S. Výše uvedené berte jako určitou básnickou licenci, což se týká především čechoslovenštiny. Volba jednoho jazyka, dbalá gramatické správnosti, by vše ochudila.

Autor: Jana Černochová | pondělí 21.3.2016 9:43 | karma článku: 23,71 | přečteno: 772x
  • Další články autora

Jana Černochová

Rodící se koalice neochotných

11.12.2017 v 9:22 | Karma: 20,40

Jana Černochová

Stalo se před patnácti lety

15.8.2017 v 9:58 | Karma: 15,32
  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1268x
Jana Černochová (1973) - poslankyně Parlamentu ČR, předsedkyně výboru pro obranu, členka výboru pro bezpečnost a hrdá starostka Prahy 2. Od roku 1997 je členkou ODS. Od roku 1998 působí v komunální politice a od roku 2010 v celostátní. V rámci své poslanecké práce se věnuje aktivitám zaměřeným na posilování obranyschopnosti České republiky, modernizaci české armády a zajištění kvalitních podmínek služby vojáků z povolání, vojáků v aktivní záloze a příslušníků bezpečnostních sborů. Věnuje se také projektům na podporu péče o válečné veterány, připomínání osudů národních hrdinů a vojenských tradic. Mezi její záliby patří potápění, sportovní střelba, běh, literatura a historie. Jejími celoživotními vzory jsou Ronald Reagan, Margaret Thatcherová či Alois Rašín.  

Seznam rubrik