Čestné občanství, malost a demokracie

12. 08. 2014 21:35:23
Minulý týden rozvířila letní mediální hladiny informace o tom, že rada Prahy 2 odmítla udělení čestného občanství Františku Krieglovi sedmi hlasy proti jednomu. Poměrně jasný názor vrcholného tělesa městské části může být ještě zvrácen hlasováním zastupitelstva. Byla jsem jednou z těch, která nepodpořila návrh na udělení čestného občanství panu Krieglovi. Byť si jej za jeho postoje v roce 1968 i po něm velice vážím a nikterak nezpochybňuji jeho zásluhy na pádu komunismu, přesto doufám, že zastupitelstvo potvrdí názor rady.
František Kriegel.
František Kriegel.internet

Zakladatel Nadace Charty 77 František Janouch psal v Právu 9. srpna 2014 o tom, že je mu z toho smutno a označil výsledek hlasování za vítězství malosti. Mně je smutno z Františka Janoucha, který se vlastně posmívá většinovému názoru a tedy demokratickému procesu. Jistě, jak upozorňoval Alexis de Tocqueville, diktatura většiny je pro demokracii vražedná, proto je důležitá ochrana menšinového názoru. Ten se ovšem nemůže prosadit silou, ale přesvědčováním tak, že se z menšiny stane většina. Nyní tedy většina rady udělení občanství odmítla, ne z malosti, ale podle svobodného rozhodnutí jednotlivých zástupců obecní samosprávy, kteří mají zcela nepochybně právo pohlížet na osobnost pana Kriegla podle svého rozumu i svědomí.

František Janouch i další rádi zapomínají, že František Kriegel nebyl jednoduchou osobností. Kromě zásluh z let po roce 1968 měl i komunistickou minulost, podílel se na převratu v roce 1948 a etablování komunismu u nás. Skutečnost, že byl po antisemitské čistce odvolán z funkce náměstka ministra zdravotnictví v komunistické vládě a pracoval jako závodní lékař v Tatře Smíchov, z něj nedělá antikomunistu. Vždyť v roce 1957 je dekorován Řádem 25. února za svou aktivní účast v komunistickém převratu z roku 1948 a následně je vyznamenáván Řádem rudé hvězdy a Řádem práce!

Z aktivního komunisty se stává antikomunistou až procitnutím v Moskvě a odmítnutí podepsání diktátu, tedy po dlouhých dvaceti letech. Nabízí se tedy i otázka příčin a důsledků: když by František Kriegel a řada jiných, aktivně nepomáhali Gottwaldovi a nelegitimizovali únorový převrat a dlouhé roky neprojevovali komunistické straně bezmeznou loajalitu, došlo by skutečně v roce 1968 k invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa? Možná ano, možná ne. O to ať se přou historici, ale kauzální nexus v mém vnímání historie prostě roli hraje. Ne „malost“, ale toto byl důvod, proč jsem pro udělení „čestného občanství Prahy 2“ panu Krieglovi nezvedla ruku.

Kterému Františkovi Krieglovi bychom vlastně měli udělit občanství? Tomu po roce 1968? S tím bych i souhlasila, ale nemohu přeci vymazat jeho život předtím. Cítím v tom velké dilema - mohu být tou, která bude posuzovat, jaké množství dobra vyváží množství zla? Těch, kteří rozpoznali komunistické zlo od samého počátku, a postavili se proti němu, nebylo mnoho. Naopak podobných příkladů jako František Kriegel je v novodobé české historii hodně. Lidí, kteří se nechali poblouznit komunistickou rovnostářskou utopií a pak prozřeli a více, či méně se proti komunismu obrátili. Tato slova nikterak nesnižují ty, kteří „procitli“ a jejich zásluhy a pád komunismu, jsou jen konstatováním faktu a pobídkou k přemýšlení.

Bylo by troufalé, abych posuzovala míru jejich vin a zásluh, bylo by nepřijatelné, abych překrucovala, či upravovala si historii. Nemám nic proti "soukromému" oceňování Františka Kriegla ať už formou pamětní desky, či pojmenováním udělované ceny, ale pro udělení titulu čestný občan Prahy 2 prostě ruku nezvednu a může na mě mířit deset kamer, nebo fotoaparátů a pan Michal Uhl může napsat dalších 10 článků očerňujících mě, nebo moje kolegy. Připomínejme si ty, kteří proti komunismu bojovali a trpěli, ale hovořme i o tom, co dělali předtím. Hodnoťme je plasticky, ne s vlastní ideologickou zaujatostí.

Ve slušné společnosti se rozhodnutí ad personam odehrávají na určité úrovni a s noblesou. I v minulosti se stalo, že některé návrhy jmen na titul „čestný občan“ rada nepřijala. Nikdo z navrhovatelů se proti tomu nebouřil a nepořádal na své kolegy mediální štvanici a nezkresloval jejich slova. Ano, tito kolegové měli jinou úroveň chování a sociální inteligenci, než má pan Michal Uhl, který, jako navrhovatel pana Františka Kriegla na titul „čestný občan Prahy 2“, rozpoutal svými nepravdivými výroky z jednání Rady MČ Praha 2 tuto nedůstojnou debatu o osobnosti, na kterou naše společnost může právem mít rozporuplné názory. A jsem skálopevně přesvědčená o tom, že když by pan doktor František Kriegel ještě dnes žil, tak by rozhodně nestál o to, aby zrovna jeho jméno navrhoval někdo, jako pan Michal Uhl.

Autor: Jana Černochová | úterý 12.8.2014 21:35 | karma článku: 20.47 | přečteno: 1517x

Další články blogera

Jana Černochová

Pane premiére, co Vám to zase nakukali?

Personální politika této vlády není rozhodně učebnicová. Je to patrné například na obsazování ministerských postů, na duálním ministrovi Havlíčkovi či orloji na ministerstvu zdravotnictví během největší pandemie naší doby.

8.8.2021 v 18:23 | Karma článku: 27.29 | Přečteno: 1061 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 25.89 | Přečteno: 448 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.40 | Přečteno: 298 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 518 | Diskuse
Počet článků 44 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1268

Jana Černochová (1973) - poslankyně Parlamentu ČR, předsedkyně výboru pro obranu, členka výboru pro bezpečnost a hrdá starostka Prahy 2. Od roku 1997 je členkou ODS. Od roku 1998 působí v komunální politice a od roku 2010 v celostátní. V rámci své poslanecké práce se věnuje aktivitám zaměřeným na posilování obranyschopnosti České republiky, modernizaci české armády a zajištění kvalitních podmínek služby vojáků z povolání, vojáků v aktivní záloze a příslušníků bezpečnostních sborů. Věnuje se také projektům na podporu péče o válečné veterány, připomínání osudů národních hrdinů a vojenských tradic. Mezi její záliby patří potápění, sportovní střelba, běh, literatura a historie. Jejími celoživotními vzory jsou Ronald Reagan, Margaret Thatcherová či Alois Rašín.  

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...